Kansalaisneuvonta.fi-verkkopalvelun saavutettavuus

Tässä saavutettavuusselosteessa kerrotaan, miten kansalaisneuvonta.fi-verkkopalvelussa noudatetaan lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuusongelmista.

Tästä verkkopalvelusta vastaa Digi- ja väestötietovirasto (DVV). Haluamme, että mahdollisimman moni käyttäjä pystyy käyttämään digitaalisia palvelujamme. Otamme saavutettavuuden huomioon digitaalisten palvelujemme kehityksessä.

Miten saavutettavia sivut ovat?

Tämä verkkopalvelu täyttää suurelta osin lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1). Verkkopalvelussa on joitakin saavutettavuuspuutteita, jotka on kuvattu tarkemmin alempana.

Huomasitko puutteita saavutettavuudessa?

Pyrimme jatkuvasti parantamaan verkkopalvelun saavutettavuutta. Jos löydät ongelmia, joita ei ole kuvattu tällä sivulla, ilmoita niistä meille ja teemme parhaamme puutteiden korjaamiseksi. Vastaamme 14 päivän kuluessa.

Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteella saavutettavuus(at)dvv.fi.

Saavutettavuuden valvonta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
p. 0295 016 000 (vaihde)

Tarkemmat tiedot teknisestä saavutettavuudesta

Verkkopalvelu ei ole vielä kaikilta osin saavutettava.  

Sisällöt tai toiminnot, jotka eivät vielä ole saavutettavia:

 • Verkkopalvelussa on joitakin epätäsmällisiä linkkitekstejä. (WCAG 2.4.4)
 • Joidenkin kuvien tekstivastineet eivät ole kuvaavia. (WCAG 1.1.1)
 • Sivustolla olevassa chatissä väriä on käytetty ilmaisemaan asiakaspalvelun läsnäoloa eikä samaa tietoa ole tarjottu kirjallisesti. (WCAG 1.4.1)
 • Sivuilla on käytetty joitakin väriyhdistelmiä, jotka eivät ole kontrastiltaan riittäviä. (WCAG 1.4.3)
 • Sivustolla ei ole Hyppää pääsisältöön -linkkiä tai linkkiä, joilla voisi ohittaa hankalat sosiaalisen median syötteet. (WCAG 2.4.1)
 • Fokuksen liikkuminen sivustolla ei ole aina loogista. (WCAG 2.4.3)
 • Lomakkeen nimilappuja ei ole ohjelmallisesti yhdistetty niihin liittyviin kenttiin eikä kenttien pakollisuudesta tule tietoa apuvälineiden käyttäjille. Lisäksi jotkin lomakkeet antavat lähettää väärässä muodossa olevaa tietoa ilmoittamatta siitä käyttäjälle. (WCAG 3.3.1, WCAG 3.3.2)
 • Lomakkeiden lähettämisestä tai sen yrittämisestä tulevia ilmoituksia ei lueta apuvälineille (WCAG 4.1.3)
 • Kaikki sivuotsikot eivät ole kuvaavia. (WCAG 2.4.2)
 • Sivustolla on kohtia, joissa kieltä ei ole merkitty oikein. (WCAG 3.1.2)
 • Sivustolla on luetteloita, joissa on ylimääräisiä kohteita (esim. murupolku). Lisäksi sivuston otsikkohierarkia on paikoitellen epäselvä. (WCAG 1.3.1)
 • Kuvakarusellissa olevien nuolien (eli linkkien) merkitys ei ole selvä apuvälineiden käyttäjille, sillä niistä ei näytä tapahtuvan mitään. (WCAG 4.1.2)
 • Sivustolla olevaa kuvakarusellia ei saa pysäytettyä, tauotettua tai piilotettua (WCAG 2.2.2)

Tässä listatut puutteet pyritään korjaamaan seuraavan verkkopalvelu-uudistuksen yhteydessä vuoden 2021 aikana.

Saavutettavuusvaatimukset eivät koske tiettyjä sisältöjä

 • Verkkopalvelusta pääsee katsomaan Kansalaisneuvonnan videoita Dreambroker-palveluun, joka ei ole täysin saavutettava. Myöskään videot eivät ole täysin saavutettavia, sillä niistä puuttuu videon sisällön kuvailu apuvälineiden käyttäjille. Ennen 23.9.2020 julkaistua ääni- ja videosisältöä ei lain mukaan tarvitse tehdä takautuvasti saavutettavaksi.

Miten olemme testanneet saavutettavuutta?

Tämän saavutettavuusselosteen huomiot perustuvat kolmannen osapuolen tekemään arviointiin siitä, täyttääkö verkkopalvelu laissa määritellyt vaatimukset. 

Verkkopalvelu on julkaistu vuonna 2013.
Tämä seloste on laadittu 22.9.2020.
Selostetta on päivitetty viimeksi 23.9.2020.

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019)
Saavutettavuusvaatimukset-verkkosivusto